Zo bereid je je voor op een haartransplantatie


Heb je al langere tijd te maken met haaruitval? Dan worden de inhammen aan de zijkant van jouw hoofd mogelijk steeds dieper. Daarnaast kan er een kale plek rondom jouw kruin ontstaan. Met een haartransplantatie kun je dit tegengaan. Bij zo’n ingreep worden er haren vanaf het achterhoofd getransplanteerd naar het kale gebied. Deze haren zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon, dat vaak de oorzaak is voor haaruitval bij mannen. Onderga je binnenkort voor het eerst een haartransplantatie? Dan weet je waarschijnlijk niet goed wat jou te wachten staat. Dit kan je de nodige zenuwen bezorgen. Om het allemaal wat makkelijker te maken, vertellen wij je hier hoe jij je voorbereidt op een haartransplantatie.

Voor welke methode kies je?

Als je een haartransplantatie ondergaat, worden er haren getransplanteerd vanaf jouw achterhoofd. Veel mensen denken dat dit altijd op dezelfde manier gebeurt. Vroeger was er inderdaad maar één manier om haren te transplanteren, maar tegenwoordig kun je kiezen uit twee methoden: FUE en FUT. Voordat je een haartransplantatie ondergaat, doe je er goed aan voor jezelf te bepalen welke methode jouw voorkeur geniet. Hieronder staan we kort stil bij beide technieken, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

  • Follicular Unit Extraction (FUE)
    De FUE-methode is de nieuwste manier om haren te transplanteren. Bovendien is deze methode een stuk minder ingrijpend dan de FUT-methode. Hoe dit komt? Doordat de haarwortels bij FUE één voor één worden weggenomen uit het donorgebied. Dit gebeurt met een holle micronaald of een boortje. Voordeel hiervan is dat er slechts kleine wondjes ontstaan. Hier groeit vanzelf een korstje op, waardoor hechten niet nodig is. Voordat de haarwortels uit het donorgebied gehaald worden, maakt de specialist eerst kleine sneetjes in het ontvangstgebied. Hierdoor kan een haarinplant direct geïmplanteerd worden.
  • Follicular Unit Transplantation (FUT)
    Naast de FUE-methode kun je ook kiezen voor de FUT-methode. Deze techniek wordt sinds jaar en dag over de hele wereld gebruikt om haren te transplanteren. In tegenstelling tot de FUE-methode wordt er bij de FUT-methode een stripje huid weggenomen uit jouw achterhoofd. Zo’n stripje bevat meerdere haarwortels. Nadat het stripje huid uit de hoofdhuid is gehaald, worden de haren hier stuk voor stuk uit gehaald. Vervolgens plaatst de specialist ze direct in het ontvangstgebied. Doordat er bij deze methode een stripje huid wordt weggenomen, is hechten noodzakelijk. Hierdoor blijft er na afloop een litteken zichtbaar. Deze is niet groter dan een potloodstreep. Heb je lang haar? Dan kun je dit litteken prima camoufleren.

Doet een haartransplantatie pijn?

Sommige mensen krijgen de kriebels als zij horen hoe een haartransplantatie eraan toegaat. Begrijpelijk, want het is geen prettig idee dat er een stripje huid wordt weggenomen. Ook het één voor één verwijderen van de haren is niet bepaald prettig. Daarom zie je mogelijk als een berg op tegen een haartransplantatie. Toch is dit nergens voor nodig. Waarom niet? Omdat je zelf helemaal niets voelt van het verwijderen van het stripje huid of afzonderlijke haarwortels. Voordat je een haartransplantatie ondergaat, word je namelijk verdoofd. Zowel het donor- als ontvangstgebied wordt verdoofd. Je voelt alleen de spuitjes met verdoving, maar meer ook niet. Het is dus nergens voor nodig om bang te zijn voor een haartransplantatie.